Gignac

Van dit middeleeuwse castrum is alleen de massieve vierkante toren (13de eeuw) bewaard gebleven en de halfcilindervormige klokkentoren. Boven het dorpje staat de Chapelle Notre-Dame-de-Grâce, een 17de eeuwse kapel met een prachtige okerkleurige gevel en een schitterende ingang met een korfboog.

•    Bar
•    Restaurant
•    Lokale winkeltjes

Ganges

Vanuit dit industriestadje bij de samenvloeiing van de Hérault en de Rieutord zijn heel wat excursies mogelijk.

•    Vanuit Ganges start een excursie in het dal van de Hérault, die ongeveer een hele dag duurt.
•    Water-sportactiviteiten; kanoën, …

In de omgeving van Ganges :

« Grotte des Demoiselles »

Deze grot is net een toeganspoort tot de ingewanden van de aarde. Het is een rotsspleet in het Plateau de Thaurac, dat boven het dal van de Hérault ligt. Opmerkelijk is, dat men niet afdaalt maar juist klimt naar het hartje van de grot! Gelukkig doet de lift dit werk, waarna de bezoeker dezelfde wonderbaarlijke ervaring ondergaat als de eerste bezoekers.

– Wegwijzer: 9 km ten zuiden van Ganges
– Parkeergelegenheid
– Temperatuur: 14 °C
– Aanraders: De gigantische zaal en de stalagmiet die op een ‘Mariabeeld met Kind’ lijkt.
– Duur: Rondleiding van een uur
– Prijs: € 9

Cirque de Navacelles en de gorges de la Vis

Het keteldal van Navacelles is de meest indrukwekkende plek in het dal van de Vis en ligt tussen de Causse de Blandas en de Causse du Larzac. Het is een reusachtige en schitterende meander die heel diep tussen hoog oprijzende rotswanden ligt. Vroeger liep de Vis in een lus om een heuvel heen, maar de rivier heeft zijn loop verlegd naar de plek waar het dorpje Navacelles is ontstaan. Sindsdien is de bodem van vallei altijd vochtig en groen.

– Wegwijzer: Het Cirque de Navacelles bevindt zich 37 km ten Z.O. van Ganges via de D 25 en de D 130.
– Aanraders: Men heeft uitzicht op het volledige keteldal: van ver (vanaf de Belvédère Nord), van beneden vanuit Navaclles en van boven op de rand van de rotswanden. Alle uitzichten zijn de moeite waard.
– Met de wagen kan men heel de Cirque rondrijden ( +/- 30 km)
– In het dorpje Navacelles: Souvenierwinkels, Kleine waterval, Lekkere artisanale pannenkoeken.
– Duur: Ongeveer 2 uur

 

Cirque de Vissec

De steile weg (9%) naar Blandas biedt uitzicht op de kale rotswanden van de canyon. Voor liefhebbers van ruige landschappen is het keteldal van Vissec zeker de moeite waard, al is het kleiner dan het keteldal van Navacelles.

Het meer van Salagou

Na de aanleg van een dam is een groot meer ontstaan in de kom waar de Salagou stroomde, wat voor een vreemd landschap zorgt. Langs de oevers vindt men visgebied, campings, watersportcentra en stranden. Het is een bijzonder aangenaam recreatiegebied waar men ook kan paardrijden.
U kunt met de wagen rond het meer rijden via de D 148, die een prachtig uitzicht biedt op het enorme wateroppervlak waarin de kogelvormige heuvels in rode zandsteen weerspiegelen.

•    Waterpret
•    Mountainbiken
•    Windsurfen

Montpellier

Deze charamnte hoofdstad van de regio Languedoc-Roussillon baast in het meditarrane zonlicht. Overdag is het heerlijk wandelen in de oude stadswijken en de schitterende parken en ’s avonds zorgen de theaterzalen, bioscopen en opera’s voor het nodige vertier. De zilte lucht wijst op de nabijheid van de zee. Montpellier is een prachtige en hartelijke stad.

– Wegwijzer: Vanuit Cantagrils richting “Grabels”, In Grabels “Parking Tramway” volgen
– Prijs parking/tram heen en terug ? € 2,20/p.p.
– HEEN: Tram richting Oddyseum ? halte “Comédie”
– TERUG: Tram richting Mosson ? halte “Euromédecine”

De stranden van de Middellandse Zee
Maguelone

Een kathedraal op een eiland, eenzaam tussen de meren: een bizar, sereen, prachtig tafereel. Dit is Maguelone, waar de ruïnes van de gebouwen tussen parasoldennen, ceders en eucalyptussen staan. Het Canal du Rhône, dat door de lagunen loopt, heeft de weg afgesneden die Maguelone tot 1708 met het vasteland verbond. Een smal weggetje verbindt Maguelone met Palavas.

– Wegwijzer: 15 km ten zuiden van Montpellier via de D 986

Palavas-les-Flots

Deze mooie vissershaven aan de monding van de Lez wordt omringt door een pittoreske gezellige oude stadswijk. De beroemde, in 1872 in gebruik genomen stoomtrein zorgde ervoor dat Palavas de favoriete badplaats van de inwoners van Montpellier werd. Net als zijn buren Carnon en La Grande-Motte heeft het stadje zich sindsdien uitgebreid, maar de stranden zijn er nog aangenaam rustig.
– Wegwijzer: 13 km ten Z.O. van Montpellier via de D 986. Er loopt een kanaal door Palavas, waardoor de badplaats twee oevers heeft, die overeentemmen met twee afzonderlijke delen van de stad. Bijzonder is dat men het kanaal kan oversteken met een kabelbaan.

En nog veel meer…

•    Nationaal park van de Cevennen
•    La Couvertoirade
•    De brug van Millau
•    De Camargue
•    De Pont du Gard
•    Nîmes
•    De bamboewouden van Anduze
•    Sète
•    Béziers
•    Avignon
•    …

BRONVERMELDING:
MICHELIN De Groene Gids ***, Languedoc-Rousillon, jaar van uitgave 2007, uitgeverij Lanno, Tielt.